دانشجویان ارشد و دکترا احتمالاً درسی با نام «روش تحقیق» دارند که در آن درس مجبورند مقالهای را با زبان Latex آماده کنند.
لیتکس (LATEX) یک زبان برچسبگذاری دقیقاً مثل HTML به حساب میآید. با این تفاوت که شما با HTML صفحات وب را طراحی میکنید و با لیتکس صفحات یک کتاب یا مجله یا یک مقاله را! همین!
این روزها تمام مجلات و سمینارهای علمی مشهور مقالات را در قالب لیتکس قبول و دریافت میکنند، به همین دلیل کسانی که بخواهند مقالات بین المللی منتشر کنند مجبورند با این زبان آشنا شوند.
ممکن است در نگاه اول بگویید خوب Word که هست دیگر چرا باید خود را درگیر کدنویسی کنیم؟
این سؤال مثل این است که از طراحان حرفهای وب بپرسید: تا وقتی FrontPage و Dreamweaver هستند که میتوان در بخش Design به سادگی جدول و عکس و غیره insert کرد، چرا باید درگیر کدنویسی با HTML شویم!؟ او احتمالاً در دلش به شما خواهد خندید و خواهد گفت: من با بخش کدنویسی راحتترم، شما اگر با بخش Design راحتترید با آن کارهایتان را انجام دهید!! توصیف اینکه کدنویسی بسیار راحتتر از بخش Design است ساده نیست!
در مورد لاتک هم همینطور است. حرفهایها میفهمند که چقدر دستشان در این زبان بازتر از Word است.
حقیقتش را بخواهید من هم در نگاه اول داشت حالم به هم میخورد! دائم میگفتم: تا وقتی Word هست کدام عاقل به سراغ این زبان میرود؟ به خصوص اینکه تا ساعتها نتوانستم حتی یک سند ساده بسازم و خروجی بگیرم! اما وقتی یک مجموعه ویدئویی از نحوه کار با آن مشاهده کردم باور کنید آنقدر لذت بردهام که از این پس تمام دانشجوهایم را مجبور خواهم کرد که با این زبان پروژهها و مقالاتشان را تحویل دهند!
انصافاً همان حسی که در حین طراحی سایت با HTML به من دست میدهد، طراحی با لاتک هم همان لذت را برایم دارد.